Over Nanni

Ruim 40 jaar Nanni Bruidsstudio

“Een gewone bruidsjurk vergeet je, een creatie van mij niet!”

Artikel uit Bruid en Bruidegom 2009.

Verscholen achter de elegante, witte gevel van een villa in Vleuten vind je een waar modeparadijs. De bruidsstudio van Nanni is ruim en licht met op strategische plekken voorbeelden van haar opvallende en kleurrijke ontwerpen. Het is het nieuwe hoofdkwartier van Nanni, en haar bedrijf bestaat dit jaar veertig jaar. Het ideale excuus om een kijkje te nemen achter de schermen en de afgelopen vier decennia te bespreken.


Het was eigenlijk puur toeval dat Nanni modeontwerpster werd. Na de kunstacademie en studies in psychologie en pedagogie had ze heel andere plannen. Maar toen ze, gekleed in één van haar eigen creaties, door Den Haag liep, werd ze aangesproken door een verkoopster van een modeboetiek. “Ik naaide veel voor mezelf en had een leren pak gemaakt van twee oude suède jassen, bont en Shetland truien van mijn man”, zegt Nanni. “De verkoopster kwam de winkel uitgerend en wilde weten waar ik mijn pak vandaan had. Ik zei, ‘uit mijn eigen atelier’. Dat was een beetje bluf, want ik had helemaal geen atelier. De verkoopster haalde de baas er bij en ze bestelden meteen twee pakken.” Daarna ging het snel.

De vraag naar de leren kledingstukken was groot en ook volgde het verzoek voor witleren bruidsjurken. “Ik haalde het mooiste leer uit Italië en maakte prachtige bruidsjurken door het leer te draperen, plisseren en te bestikken met fluweel,en te bewerken met swarovski’s. Heel bijzonder. Edgar Vos heeft verschillende japonnen besteld en ze waren het klapstuk van zijn shows.

Veel werkte zij ook samen met Frank Govers, haar japonnen waren van een schitterende pasvorm die hij niet kon maken, en zo deden ze heel wat shows samen. Uiteindelijk ben ik overgestapt naar andere stoffen. Ik had een eigen productielijn in zijde en werd gevraagd jurken te ontwerpen voor een aantal bruidsmodezaken.”

Inmiddels een eigen patroontekenprogramma ontwikkeld welke werd omgezet in software om snel en met een virtuoze pasvorm te kunnen werken op maat

Begin jaren tachtig begon Nanni haar eigen winkel. “Dat was een grote stap”, zegt ze. Maar wel één die goed is afgelopen, want de vraag naar een ‘originele Nanni’ is alleen maar toegenomen, ook nu het atelier sinds vier jaar in Vleuten is gevestigd. Na al die tijd zijn de klanten nog steeds het leukste aspect van het vak. Vrij snel na een ontmoeting weet Nanni precies wat voor soort jurk bij een bruid past. “Ik vind het een uitdaging om te bedenken wat mensen mooi maakt en aantrekkelijk, het versterken van de persoonlijkheid door kleur, valling van stoffen en vorm. Het is een kwestie van inleven en signalen oppikken. Ik zoek de “Wow”factor, en probeer de bruid een extra dimensie te geven alsof ze op vleugels loopt. Niet zomaar een mooie japon… Nee een fantastische japon die een ieder zich nog jaren daarna herinnert! Het is wel even schrikken voor hen als ik het ontwerp meteen uitschets met kleur en stoffen die bij hen past.”

Eyeopener

Als de japon klaar is en de bruid zou het niet mooi vinden… dan maakt Nanni een nieuwe: gegarandeerd!

De bruiden zijn lyrisch en verrast, staan met tranen in de ogen…

“Ik geef mensen een eyeopener. Vaak zeggen ze, ‘daar zou ik nooit aan hebben gedacht, maar nu ik er over denk, heb je helemaal gelijk’. Geweldig toch? Ik teken mijn ontwerpen als een uiting van kunst. Nanni staat bekend om haar bijzondere gekleurde trouwjurken, niet alleen vanwege hun ontwerp, maar ook door de materialen die ze gebruikt.

“Ik ben altijd bezig met stoffen te experimenteren,” aldus de ontwerpster, terwijl ze in haar grote stofjeskast op zoek gaat naar voorbeelden van haar bijzondere creaties. “In mijn hart blijf ik toch een beeldhouwer.” En de kunstenaar in Nanni is momenteel bezig een techniek te ontwikkelen waarmee het mogelijk wordt een bruidsjurk te bewerken, zodat je hem na de bruiloft als kunstwerk in je tuin kunt zetten. Daarnaast werkt ze aan een sieradencollectie gemaakt van kralen van verharde stof die zelfs in vorm geslepen kunnen worden.

Illusies

Inspiratie haalt Nanni uit de mensen die ze ontmoet en de kunstgeschiedenis, wat tot zeer originele ontwerpen leidt. Maar hoe leuk het ook is, bruidsmode ontwerpen is één van de lastigste dingen die er is, zegt ze. “Als je een wasmachine koopt, weet je dat hij een jaar of twaalf meegaat. Dat is natuurlijk niet zo bij de aankoop van een trouwjurk. Wij verkopen een illusie – om één dag heel speciaal te zijn. Desondanks gaan mijn jurken heel lang mee. Een gewone jurk vergeet je, die van mij niet!”

Wow-factor

Na veertig jaar in het vak heeft Nanni besloten zich te concentreren op de dingen die ze leuk vindt en dat doet ze samen met een bevlogen de opvolgster Manon die ze ondersteunt met– het contact met de klanten en het ontwerpen van spectaculaire creaties. “We gaan uitsluitend voor de wow-factor. We willen de kers op de taart creëren. Mode is een taal. Je praat met de kleding die je aanhebt. Je geeft er een signaal mee. Als je er goed uitziet en je weet dat je er goed uitziet, voel je je beter en loop je rechter. Het is toegepaste psychologie. En op je bruiloft is het natuurlijk extra belangrijk dat je er op je best uitziet. Dát bieden we bruiden!

Dit bericht is geplaatst in MIjn Probleem. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Over Nanni

  1. Hilke schreef:

    In 2005 werd ik ten huwelijk gevraagd door mijn lief. Ik, trouwen? Ja dus. Na uren internet en tijdschriften viel mijn oog nadat ik “bruiden” al tig keer door had gebladerd op DE jurk. Op slag verliefd werd ik op de zo mooie, sexy vrouwelijk jurk met groen, roze en gouddraad..de sfeer bij Nanni in Amsterdam…top…Tot op de dag van vandaag staat deze jurk als een pronkstuk op onze slaapkamer. Ik kan oprecht zeggen, dat ik nog nooit zo’n prachtige jurk heb gezien. En zoals Nanni ook schrijft…als je weet dat je er goed uitziet, voel je je beter, loop je rechter en zeker op een bruiloft is dat gevoel belangrijk. Ik voelde me die dag zo speciaal, kon oprecht zeggen dat ik me mooi voelde…..ennnnn mijn nichtjes passen de jurk geregeld en ook ik pas de jurk nog steeds…wie weet, ooit voor 1 van onze dochters.. Nanni bedankt voor nog steeds die mooie herinnering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>